Delfts Blauwe tentoonstelling bij Paleis Soestdijk

31 oktober 2023

Paleis Soestdijk

In het najaar van 2023 organiseert Paleis Soestdijk, samen met Nicole Uniquole, een grote tentoonstelling ‘De Vrouwen van Soestdijk’. De prestigieuze status van Paleis Soestdijk is mede te danken aan de vrouwen die gedurende de afgelopen eeuwen hier tijdens de zomermaanden graag verbleven. Waaronder Mary Stuart, dé inspiratiebron achter het iconische stuk Proud Mary.

 

Mary Stuart en Paleis Soestdijk

Mary Stuart, vrouw van Willem III van Oranje Nassau, was de tweede bewoonster van Paleis Soestdijk. Na haar intrek liet ze huize Soestdijk aan beide kanten uitbouwen. Ook was Mary Stuart groot liefhebber en verzamelaar van Delfts Blauw aardewerk. Tijdens de tentoonstelling ‘De Vrouwen van Soestdijk’ zijn er diverse stukken van Royal Delft tentoongesteld worden in het paleis. 

Mary Stuart, de echtgenote van Willem III van Oranje-Nassau, betrad Paleis Soestdijk als de tweede  bewoonster. Haar verblijf hier markeerde een periode van belangrijke veranderingen en toevoegingen aan het paleis. Onder haar bewind werden aan beide zijden van het landgoed nieuwe vleugels toegevoegd, wat het paleis aanzienlijk uitbreidde en verfraaide. Mary Stuart had ook een liefde voor kunst. Een van haar passies was het verzamelen van Delfts Blauw aardewerk, een kunstvorm die in die tijd in Nederland tot grote bloei kwam. Haar collectie van prachtig beschilderd Delfts Blauw aardewerk groeide uit tot een indrukwekkende verzameling.

Tijdens de tentoonstelling ‘De Vrouwen van Soestdijk’, kunnen bezoekers enkele stukken van Royal Delft bewonderen, die in het paleis tentoongesteld zijn. 

 

Proud Mary

Proud Mary is genoemd naar Mary Stuart. Deze stijlvolle figurine is ontstaan uit de wens om het iconische Delfts Blauw van Royal Delft een eigentijdse look te geven. Het ontwerp bestaat uit vier verwisselbare elementen: de rok, het lijfje, de kraag en het hoofd. Het ontwerp is van de Nederlandse Designers Koens & Middelkoop, de decoratie is ontworpen door de designers en meester-schilders van Royal Delft.

 

Lees meer over de tentoonstelling