Iconisch Delfts Blauw

ICONIC Royal Delft

De Koninklijke Nederlandse Delfts Aardewerk Manufactuur “De Koninklijke Porceleyne Fles / Royal Delft”, opgericht in 1653, is de laatst overgebleven Delfts aardewerk fabriek uit de 17e eeuw. Hier wordt het wereldberoemde Royal Delfts Blauw nog steeds geheel met de hand beschilderd volgens eeuwenoude traditie. In de huidige collectie van Royal Delft vind je een aantal stukken die iconisch voor het merk kunnen worden genoemd. Deze bijzondere historische ontwerpen hebben Delfts Blauw en het merk Royal Delft wereldberoemd gemaakt. De stukken staan in ons collectieve geheugen gegrift en doen hun naam eer aan: ICONIC

Iconisch Royal Delft

ICONIC Royal Delft - Tulip Vase

Tulpenvaas piramide

Het icoon van Royal Delft: de bloemenpiramide. De vazen bestaan uit een stapeling van steeds kleinere elementen. In elke tuit kunnen bloemen worden gedaan. De imposante bloemenpiramides zijn gemaakt naar het voorbeeld van de laat 17e-eeuwse (koninklijke) piramides. Ruim 300 jaar nadat in Delft de eerste vazen werden ontwikkeld, is de blauwwitte bloemenpiramide een beroemd nationaal icoon met koninklijke allure.

ICONIC Royal Delft - Lion Jar

Pul

Dit is een voorbeeld van een puur decoratief stuk. Het hele oppervlak van de pot is een uitgebalanceerde decoratie beschilderd met een doorlopende afbeelding. Een regelmatig voorkomende Royal Delft decoratie is de vogel. Het neemt ook een prominente plaats in op de pot. Het deksel is bekroond met een leeuw.

ICONIC Royal Delft - Set of Cabinet Vases

Kaststel

De naam zegt het al: dit is een set vazen, bedoeld voor bovenop de kast. In de jaren dertig van de achttiende eeuw werden er in Delft maar liefst 10 typen geproduceerd. Volgens de toenmalige mode werden de sets op de rand van de kast geplaatst. Deze set kastvazen met decoratieve bloemafbeeldingen heeft de tand des tijds doorstaan.

ICONIC Royal Delft - Flower Vase

Tulpenvaas

Het icoon van Delfts aardewerk is nog steeds de ‘vaas met tuiten’. De vaas was bedoeld om gevuld te worden met een verscheidenheid aan bloemen, niet alleen maar tulpen zoals de populaire naam ‘tulpenvaas’ doet vermoeden. Sinds 1685 wordt dit komvormige model met los deksel in Delft geproduceerd. De bloemen die in deze periode de vazen vulden waren gewilde verzamelobjecten, net als het blauwwitte aardewerk zelf.

ICONIC Royal Delft - Vase with lid

Satervaas landschap

De vergrote bovenrand van deze grote vaas bestaat naast het bladreliëf uit vier saterkoppen en wordt daarom een ‘satervaas’ genoemd. Het model is vervaardigd in de twintigste eeuw, maar de vorm en decoratie zijn een mix van invloeden uit het traditionele Delftse aardewerk uit voorgaande eeuwen.

ICONIC Royal Delft - Beaker Vase

Beker vaas

De bekervaas maakte deel uit van een stel vazen uit de Gouden Eeuw. Het werd gezien als een puur decoratief object. Er zijn vazensets gedocumenteerd met maar liefst 17 elementen. Tegenwoordig worden deze siervazen gebruikt als echte vazen. Deze achthoekige versie is rijkelijk versierd met een bloem- en bladdecoratie.

ICONIC Royal Delft - Flower Vase with 5 spouts

Tulpenvaas klein landschap

De bloemenvaas staat op een verhoogd voetstuk. Op de bovenkant van de bloemenvaas zitten vijf tuiten. Door de eeuwen heen zijn er veel verschillende vormen van deze charmante vaas gemaakt, met een wisselend aantal sjacheraars. De huidige vaas heeft aan de ene kant een floraal decor en aan de andere kant een Hollands landschap.

ICONIC Royal Delft - Bowl

Kastkom

Deze diepe kom heeft een oosterse vorm en decoratie. Door hun grote formaat hadden de schalen een decoratieve functie en werden ze als ‘kastschalen’ op kasten in de hoeken geplaatst. De kleinere schalen werden gebruikt als ‘spoelkom’ om theekopjes mee af te spoelen tijdens het theedrinken of werden gebruikt voor een andere huishoudelijke functie.

ICONIC Royal Delft - Platter

Schotel 8-kant groot

De rechthoekige schaal met afgeplatte hoeken is een schaalvorm die deel uitmaakt van serviezen uit de 18e eeuw, gemaakt in zowel Chinees porselein als Delfts aardewerk. Een bloemen- en fruitmand worden al sinds de 17e eeuw door schilders als decoratie gebruikt.

ICONIC Royal Delft - Set of candied fruit dishes

Schaal

De schalen uit dit servies werden rond 1700 gebruikt voor het presenteren van gekonfijt fruit. Het maken van gekonfijt fruit als zodanig was een tijdverdrijf voor welgestelde dames en prinsessen. De inventarissen van koninklijke prinsessen vermelden tientallen tot honderden gekonfijte fruitschalen in Delfts aardewerk in vele vormen. De makers van aardewerk in Delft hebben de afgebeelde stervorm met omringende schalen overgenomen van Chinees porselein, samen vormen ze een lotusbloem.

ICONIC Royal Delft - Fluted dish

Bord

Deze van oorsprong zilveren schaalvorm met gecanneleerde rand werd in de periode tussen 1640 en 1700 vervaardigd in tinglazuuraardewerk. De witte gecanneleerde schalen zijn afgebeeld op veel meesterschilderijen die in Nederlandse interieurs hangen. Ze worden als decoratie boven de haard geplaatst of als fruitschaal gebruikt. Drie eeuwen later produceert Royal Delft de gecanneleerde schalen in combinatie met traditionele bloemdecoraties die hun oorsprong vinden in Chinees porselein.

ICONIC Royal Delft - Herring dish

Haringschaal

Rauwe haring: een typisch Nederlandse delicatesse. En dit verdient een eigen gerecht. De haringschotel werd vanaf de 18e eeuw aangetroffen in Nederlandse huishoudens. De vorm van de schaal waarop de haring wordt geserveerd is door de eeuwen heen vrijwel onveranderd gebleven. De buitenrand is versierd. De geschubde huid van de vis vertoont verschillende tinten blauw, allemaal verkregen door het mengen van water en kobaltoxide: het blauwe pigment waaruit het beroemde Delfts Blauw ontstaat.

ICONIC Royal Delft - Baluster Vase

Vaas

De balustervaas dankt zijn exotische vorm aan een kalebas. Sinds het begin van de 17e eeuw werd deze vaas in Delft gemaakt. De bijna 60 centimeter hoge vaas heeft een ronde buik en een sierlijk slanke hals met bovenaan een knopje. De vaas wordt aan de onderkant breder en wordt tegenwoordig gebruikt voor lange bloemen zoals amaryllis. In deze decoratie staat de pauw centraal. Vogels zijn een terugkerende decoratie voor een Delfts blauw schilder.

ICONIC Royal Delft - Clock

Klok

In de periode dat klokken extreem waardevol waren, was er, waar nu het uurwerk zit, een ronde opening waarin het zakhorloge geplaatst kon worden. Het decoratieve object werd vervolgens tijdelijk omgevormd tot een functionele klok. De eigentijdse uiterst elegante klok is versierd met bloemen en toont tevens de karakteristieke Royal Delft vogel. De uur aanduiding wordt weergegeven met kleine rechte lijnen, die de slanke wijzerplaten complementeren. Door het weglaten van keramiek is de slinger duidelijk zichtbaar.

ICONIC Royal Delft - Plate

Bord

De randen van deze grote schalen zijn versierd met acht vlakken. De ‘spiegel’, het platte vlak van de schaal, is rijkelijk versierd met bloemen. In de Gouden Eeuw stonden de schalen rechtop aan de randen boven deuren of haarden. Tegenwoordig liggen ze in hotels en kantoren gevuld met zomers fruit of walnoten.

Ontmoet de makers van iconisch Delfts Blauw

Tot op de dag van vandaag worden de Iconen van Royal Delft op dezelfde manier vervaardigd als altijd. De versieringen en vormen blijven onveranderd, de kwaliteit ongeëvenaard. Tot op de dag van vandaag worden de iconen van Royal Delft niet alleen verworven vanwege hun vorm, maar vooral vanwege de hoge kwaliteit van de schilderkunst.

Shop iconische producten

Handgemaakt in Delft

De iconische Delfts Blauwe stukken van Royal Delft worden handgemaakt en handgeschilderd in het atelier in Delft. Het proces begint met het maken van de klei, waarna de klei in mallen wordt gegoten. Na enige tijd van drogen kunnen de stukken worden afgewerkt met een scherp mes en een sponsje. Een engobe laag zorgt voor een gladde en egale ondergrond voor de meesterschilder die het decoratieve design op de iconische stukken schildert. In de fabriek wordt het stuk afgebakken, waarna het de iconische Delfts Blauwe kleur krijgt.

ICONIC Royal Delft
ICONIC Royal Delft