De iconische tulpenvaas is onlosmakelijk met Royal Delft verbonden. In de loop der eeuwen zijn er veel verschillende vormen geproduceerd van charmante tulpenvaasjes, met verschillende aantallen tuiten en allerlei prachtige decoratieve beschilderingen tot aan de prachtige handgeschilderde en iconische Tulpenpiramide met het alom bekende dessin van Royal Delft. De handgeschilderde tulpenpiramides zijn door onze meester-schilders met veel passie en aandacht beschilderd met bloemen, vogels of een prachtig Hollands landschap.
Naast het wereldberoemde Delfts Blauw creëren de de makers van Royal Delft ook de veelkleurige polychrome collectie. Deze decoratiestijl is geïnspireerd op de kleuren die in het Middellandse Zeegebied worden gebruikt en het zijn deze kleuren die het aardewerk zijn typische karakter geven.
De tulpenvaas is verkrijgbaar met handgeschilderde decoratie en met een transfer techniek decoratie.
Een van de oudste meest bekende stukken van Royal Delft: de Tulpenpiramide. De imposante tulpenpiramides zijn gemaakt naar het voorbeeld van de laat-17e eeuwse (koninklijke) piramides. Ruim 300 jaar nadat de eerste exemplaren in Delft werden ontwikkeld, is de blauw-witte tupenpiramide een befaamd nationaal icoon met koninklijke allure. De Delfts Blauwe vazen bestaan uit een stapel steeds kleinere elementen met tuiten. In alle tuiten kunnen bloemen worden geplaatst. We hebben dit iconische stuk ook als tafel decoratie in een kleinere variant of in het veelkleurige polychroom.
In de 17e eeuw was de tulp een zeer exclusieve en dure bloem en door middel van de tulpenvaas konden vooraanstaande mensen laten zien hoe welvarend ze waren. De tulpenvaas was dus een heus statussymbool.
Hoewel de tulp tegenwoordig onlosmakelijk verbonden is met Nederland, is dat eigenlijk onterecht. De bloem komt namelijk oorspronkelijk uit Azië, waar hij door de Turken en Perzen werd gekweekt. Pas rond 1560 vonden deze bollen via diplomaten en kooplieden hun weg naar de rijken van West-Europa. In de Nederlanden kreeg de tulp pas tegen 1600 enige bekendheid en werd toen al snel een gewild object. Er werd volop in gehandeld en gespeculeerd en dat leidde uiteindelijk tot een ware ‘tulpenkoorts’. Voor de bijzondere, dure tulpenbollen werden in die jaren eveneens buitengewoon kostbare bloemenhouders geproduceerd – de tulpenvazen.
De hoogtijdagen van deze bijzondere bloemenvazen met tuiten volgen tegen het einde van de 17e eeuw. De vazen met tuiten werden toen in alle maten en uitvoeringen op de markt gebracht en waren bijzonder gewild; ook bij de Oranjes, gezien het feit dat het stadhouderlijk koningspaar William en Mary vier piramidevazen liet produceren.
foto: www.delft.com/nl/de-grootste-tulpenpiramide-ter-wereld
Langs de A13 bij Delft vind je de grootste tulpenpiramide ter wereld, geschilderd door de meester schilders van Royal Delft in samenwerking met de kunstenaars van Land Arts en een aantal andere Delftse organisaties.
Het is een kunstwerk van 12 meter, een kwalitatief hoogwaardig piramide, gemaakt van innovatieve duurzame materialen. Normaal is de tulpenvaas van aardewerk, maar dit imposante kunstwerk is gemaakt van polystyreem.