De Astonia-collectie draagt een rijke geschiedenis met zich mee, geïnspireerd door de rijke decoraties van vroeger, zoals die te zien zijn op een dekselpot van de plateelbakkerij De Drie Posteleyne Astonne. Deze prachtige dekselpot met uitgebreide decoratie dateert uit circa 1695. Het Royal Delft Museum heeft een soortgelijke vaas, zonder deksel, in haar collectie die de schitterende decoratieve stijl van De Drie Posteleyne Astonne laat zien. De ontwerpers van Royal Delft hebben zich laten inspireren door deze prachtige decoratie. De Astonia-collectie van Royal Delft bestaat uit zes verschillende stukken, waaronder een schitterende handgeschilderde dekselpot, twee handgeschilderde vazen en een met de hand beschilderde Proud Mary.
Deze prachtige Astonia vaas is de nieuwste toevoeging binnen de bestaande Astonia collectie. De vaas is handgemaakt door de ambachtslieden in het atelier in Delft. Haar prachtige vorm maakt haar tot een onmisbare eyecatcher in ieder interieur. De rijke decoratie van de Astonia vaas laat prachtige vogels zien in combinatie met verschillende soorten bloemen.
De Drie Postleyne Astonne, een plateelbakkerij in de 17e eeuw te Delft, werd opgericht door Jeronimus Pieterszoon van Kessel in 1655 aan de oostzijde van de Lange Geer in Delft. Dit was de eerste van de vier plateelbakkerijen die zich uiteindelijk op die locatie zouden vestigen.
Na het overlijden van de oprichter 1660 werd het bedrijf verkocht. In 1667 ontstond er een gedeeld eigendom tussen Gerrit Pieterszoon Kam en Wouter van Eenhoorn, de eigenaar van de Griekse A, eveneens een bekende plateelbakkerij in Delft. Beide heren lieten zich graag inspireren door Aziatische designs, dit is terug te zien op de items in de Astonia collectie.
Bekijk hier de Astonia collectie
Rond 1600 verscheen voor het eerst blauw-wit Chinees porselein op de Nederlandse markt, dat snel populair werd. Omdat het witte porselein in Europa niet vervaardigd kon worden, ontstonden er in Delfts aardewerk al snel imitaties met ondoorzichtig wit glazuur, die het origineel trachtten na te bootsen. Deze invloed blijft zichtbaar in de deskelpot, te zien in Royal Delft Museum, uit het einde van de zeventiende eeuw, waarin de vormen en motieven van het exotische Aziatische porselein nog steeds inspiratie bieden.
De Chinese invloed is merkbaar in de potvorm met een platte, overhangende deksel en het motief rond de bodemrand. Hoewel de hoofdversiering van vogels te midden van bloemranken mogelijk aan Chinees porselein is ontleend, kan het ook van Aziatisch textiel afkomstig zijn. De Drie Posteleyne Astonne produceerde dergelijke stukken in het laatste kwart van de zeventiende eeuw, onder leiding van Gerrit Kam en zijn zoon Pieter, die zich graag lieten inspireren door Aziatische voorwerpen.