Royal Delft creëert al sinds 1653 hoogwaardig Delfts Blauw. Het ambacht van schilderen staat centraal, maar over de eeuwen heen zijn er ook andere productietechnieken bij gekomen om superieur aardewerk te maken. Hieronder leest u meer over de twee technieken waarmee Royal Delft vandaag de dag nog steeds uniek blauwwit gedecoreerde objecten maakt.
De oorsprong en kern van Royal Delft is het hand beschilderen van hoogwaardig Delfts Blauw. Het decoreren begint met het aanbrengen van de contouren met houtskool waarna de plateelschilders de details uit de vrije hand vormgeven met speciale penselen van marter- en eekhoornhaar. De verf is op waterbasis en kleurnuances ontstaan door de verf minder of meer te mengen met water. Het Delfts Blauw decor wordt geschilderd met een kleurstofmengsel dat volgens eeuwenoude receptuur voor het overgrote deel bestaat uit kobaltoxide. Door chemische reacties tijdens het bakproces verkleurt het – onder het glazuur verborgen – in zwart geschilderde patroon naar blauw.
Stap 01 – De grondstoffen
De productie van Delfts aardewerk start met het samenstellen van de klei. De klei bestaat uit ongeveer 10 grondstoffen waaronder klei, porseleinaarde ofwel kaolien, kwarts, veldspaat, krijt. Deze grondstoffen worden volgens bepaalde recepten gemengd en met water in de z.g. kogelmolens uiterst fijngemalen tot een vloeibare kleipap.
Stap 02 – het gieten van de vaas
De kleipap wordt gegoten in gipsmallen, die van binnenin de vorm hebben van het te gieten stuk. De poreuze gipsmal zuigt water uit de kleimassa; er ontstaat tegen de gipswand een stevige huid, die in dikte toeneemt naarmate men de pap langer in de vorm laat. Wanneer deze huid na enige tijd een voldoende dikte heeft bereikt, wordt de rest van de pap uit de vorm gegoten.
Stap 03 – sponsen
De zuigende werking van de gipsmal gaat door totdat de kleihuid van de vorm loslaat. Op dat ogenblik kan de mal worden geopend waardoor het voorwerp vrijkomt. De aanwezige gietnaden worden daarna handmatig bijgewerkt en mooi glad gesponst. Een precies werkje dat bepalend is voor de uiteindelijke vorm van de vaas.
Stap 04 – engoberen & stoken
De vaas krijgt een speciale laag van verdunde klei die ‘engobe’ genoemd wordt. Daarna wordt het product voor de eerste keer in de oven geplaatst en gestookt tot een temperatuur van 1160 ° C. Na 24 uur wordt het product, dat nu ‘biscuit’ wordt genoemd, uit de oven gehaald.
Stap 05 – het decoreren van de vaas
De plateelschilders schilderen met de hand de traditionele Royal Delft decoraties op de vaas. Met penselen brengt de schilder de zwarte verf aan, waarin kobaltoxide zit. De kobalt in de verf ondergaat in de oven een chemische reactie waardoor de kleur verandert van zwart naar blauw. De schilder kan eindeloze kleurschakeringen bereiken door het gebruik van meer of minder water bij de verf. Meester-schilder bij Royal Delft word je na een interne opleiding van ongeveer acht jaar. Na deze tijd kunnen schilders denken, ontwerpen en schilderen volgens het DNA van Royal Delft.
Stap 06 – glazuren & stoken
De gedecoreerde vaas wordt nu met glazuur bespoten. Het glazuur geeft de beschildering een witte dekkende laag. Hierna gaat de vaas 24 uur in de oven. Tijdens de tweede ovenstook die op 1200 °C gebeurt, smelt de glazuur tot een doorzichtige laag en verandert de kleur van decoratie van zwart naar blauw. De chemische en fysische reacties tussen scherf, engobe, verf en glazuur zijn bepalend voor de typisch Delfts Blauwe kleur.
Stap 07 – kwaliteit boven alles
De laatste stap van ons productie proces is de kwaliteitscontrole. Ieder product wordt van boven tot onder geïnspecteerd om te bepalen of het verkocht mag worden als een Premium Royal Delft product, het keurmerk van kwaliteit. Een echt Royal Delft product kan herkend worden aan het signatuur op de onderzijde; de initialen JT, het apothekersflesje en het woord ‘Delft’.
Volgende stap
Haringschaal | Foto: Frieda Mellema | Uniquole
Iconic Schaal | Foto: Frieda Mellema | Uniquole
Nederlands ambacht op zijn best
Naast het handbeschilderde The Original Blue zijn er nog een aantal unieke Royal Delft collecties zoals Blueware en Peacock Sympony die met een zeefdruk worden gemaakt. Bij deze producten wordt de decoratie middels de transfer techniek, die zijn oorsprong kent in Engeland in de 18e eeuw, aangebracht. Destijds werd op tissue papier een gegraveerde koperplaat met natte inkt gedrukt en vervolgens werd het tissuepapier weer gedrukt op een keramisch oppervlak. Op het laatst werd het keramiek op lage temperatuur gebakken en verscheen de decoratie op het product. Tegenwoordig wordt geen tissuepapier meer gebruikt, maar een zeefdruk.
Stap 01 – het ontwerp
Bij het gebruik van de zeefdruk techniek zit de hand van de Royal Delft meester-schilder ook nog altijd in het ontwerp. Het eerste ontwerp wordt met dezelfde zwarte verf met een penseel op papier gezet. Nadat er een definitief ontwerp is gemaakt wordt deze naar de drukker gestuurd. De drukker scant deze digitaal in om hier vervolgens een zogenaamde zeefdruk van te maken.
Stap 02 – de zeefdruk maken
Deze wordt verdeeld in vier verschillende lagen voor de vier verschillende kleuren blauw. Vervolgens wordt dit geprint op films gemaakt van plastic en de films worden op een zeefdrukraam belicht. Zo ontstaat het ontwerp van de film op de zeefdrukraam. Dit gebeurt vier keer voor de verschillende kleuren blauw waarna er nog een drager overeen heen gaat. Deze drager zorgt ervoor dat het hele ontwerp bij elkaar gehouden wordt.
Stap 03 – het aanbrengen van de decoratie & bakken
De transfer wordt daarna op het geglazuurde product aangebracht waarna ze, tijdens het tweede bakproces, met de glazuurlaag versmelten.