Royal Delft introduceert haar nieuwste servies gebaseerd op de eeuwenoude traditie van het schilderen van landschappen. De Dutch Dawn Tableware Collection van Royal Delft brengt de mystiek van het Hollandse landschap in de ochtend naar de eettafel. Geïnspireerd door de unieke atmosfeer in alle seizoenen, weerspiegelt het servies de betoverende, kalme start van de dag. Een combinatie van iconische Delfts Blauwe en wit ton sur ton decoraties maakt Dutch Dawn tot een modern klassiek servies om de gedekte tafel een stukje mystiek mee te geven.
Het 10-delige servies Dutch Dawn vormt in zijn geheel een prachtig Delfts Blauw kunstwerk. Ieder item geeft zijn eigen unieke stukje van het landschap weer. Waar op het dinerbord en het pastabord de natuur centraal staat, is op het dessert bord het stadse gedeelte van de landschapsschildering te zien en wordt de mok omarmd door de douw in het graslandschap. Het wegvagen van het landschap geeft ruimte aan de creativiteit van de chef, in combinatie met de ton sur ton decoratie op het onderbord en de grote schaal, benadrukt de mystiek rondom de Hollandse ochtenden.
“Geïnspireerd door de landschapsschilderingen van Freytom heeft een van de meesterschilders van Royal Delft een prachtige tegelplaat geschilderd. Deze tegelplaat diende als basis voor het ontwerp van ons servies. We hebben bewust de spiegel van de borden open gelaten, zodat de creatie van de chef volledig tot zijn recht komt en omarmd kan worden door de Delfts Blauwe schildering.
– Joffrey Walonker, designmanager Royal Delft
Op het onderbord en de schaal uit de Dutch Dawn collectie is een schitterende witte ton-sur-ton decoratie te zien van een Hollands landschap. Dit item past perfect bij de rest van de collectie en het onderbord zorgt voor een elegante start van de tafeldekking. De grote schaal draagt bij aan een gebalanceerde tafeldekking door haar witte ton-sur-ton decoratie. De ambachtelijke kwaliteit van dit unieke stuk, evenals de andere items in de collectie, garandeert langdurig plezier en de mogelijkheid om vele tafels stijlvol te dekken.
In 2023 presenteerde Royal Delft Museum een nog nooit eerder vertoonde expositie: Van Ruisdael tot Frytom. Hier stonden twee grote namen uit de 17e-eeuwse landschapsschilderkunst centraal. Zowel Jacob van Ruisdael als Frederik van Frytom vormden elk op hun eigen manier het artistieke Hollandse landschap, op schilderdoek en op Delfts aardewerk. Beide schilders leefde tijdens de oprichting van de Porceleyne Fles, waarbij Van Ruisdael voornamelijk op doek werkte en Van Frytom zijn penseel gebruikte voor Delfts Blauwe kunstwerken.
Van Frytom is een van Nederlands bekendste Delftse plateelschilders uit de 17e eeuw en heeft een poos bij de Porceleyne Fles gewerkt. Hij schilderde voornamelijk plaques, schotels en borden, waarop de decoratie altijd een landschap afgebeeld stond. Van Frytom heeft vele Delftse landschappen schildert waarbij hij vaak grote vlakken on-gedecoreerd liet, waardoor de diepte en de suggestie van licht in zijn serene, landelijke schilderijen werd benadrukt.