Royal Delft zet Vermeer in de spotlight

24 januari 2023

Vanaf februari staat de 17de-eeuwse meester Johannes Vermeer in de spotlight bij Royal Delft. Royal Delft haakt hiermee aan bij het Rijksmuseum, dat voor het eerst in de geschiedenis het grootste overzicht van Vermeer tentoonstelt. Komende periode wordt bij Royal Delft de nadruk gelegd op de nauwe link tussen de Koninklijke Porceleyne Fles en Johannes Vermeer. Zo is het mogelijk om tijdens een bezoek aan het museum een eigen Vermeer kunstwerk op tegel te schilderen en geeft fotograaf Bas Meeuws zijn kijk op Vermeer met moderne bloemstillevens. Daarnaast is de bestaande collectie uitgebreid met de Vermeer Collectibles by Royal Delft. Een bijzondere collectie met een moderne touch.

 

De Porceleyne Fles en Vermeer

De 17de-eeuwse meester Johannes Vermeer woonde en werkte in Delft. Vermeer was vooral bekend om zijn portretten en stillevens, maar hij schilderde ook historische taferelen en landschappen. Hij was een vooraanstaand lid van de Delftse Sint Lucas-Gilde, een groep kunstenaars die actief was in de stad Delft in de 17de-eeuw. Zowel Johannes Vermeer als de eigenaren van De Porceleyne Fles waren hier ingeschreven. Vanwege deze historische band tussen Vermeer en Delft en de diepgang van zijn werk, wordt Vermeer sinds jaar en dag door de meester-schilders van Royal Delft vertaald naar Delfts Blauw.

 

Bezoek aan het museum met knipoog naar Vermeer

Royal Delft nodigt Vermeer liefhebbers uit voor een bezoek aan het museum. Tijdens een schilderworkshop kan men een van de vernieuwde Vermeer ontwerpen kiezen voor op een tegel.  De schilders van Royal Delft hebben 4 ontwerpen gemaakt geïnspireerd op de volgende werken: het Meisje met de Parel, Gezicht op DelftStraatje van Vermeer maar ook het Melkmeisje.

In aankomende tentoonstelling (vanaf medio april) Royal Delft x Bas Meeuws geeft de fotograaf Bas Meeuws zijn hedendaagse kijk op het traditionele, Hollandse genre van bloemstillevens. Een aantal van zijn werken hebben een knipoog naar Vermeer. Maak het bezoek aan Royal Delft Museum compleet met de speciale Vermeer lunch, verzorgd door Brasserie1653.

 

Vermeer Collectibles by Royal Delft

Speciaal voor het Vermeerjaar brengt Royal Delft alle Vermeer producten samen en wordt de collectie aangevuld met de Vermeer Collectibles. Een collectie die zich met name richt op de moderne toerist. Het abstracte lijnenspel is een vertaling van de klassieke voorstellingen naar het heden, met op bepaalde items de toevoeging van een gouden touch. Binnen deze collectie vindt men onder andere tegels, een theebus en een kaasplank. Een echte eyecatcher is het grote wandbord van het Meisje met de Parel.

 

Pronkstuk: Proud Mary Limited Edition Vermeer Collectibles

Het pronkstuk van de Vermeer Collectibles is de Limited Edition Proud Mary Meisje met de Parel. Dit iconische item is met de handgemaakt in het atelier in Delft. Vervolgens heeft de meester-schilder van Royal Delft een prachtige schildering van het Meisje met de Parel aangebracht. Met deze Limited Edition Proud Mary wordt de Proud Mary collectie verder uitgebreid.

 

De workshops en lunch zijn te reserveren via de museum website. De Vermeer Collectibles en de Limited Edition Proud Mary zijn vanaf begin Februari te bewonderen in onze winkels en nu al te bestellen via onze webshop. Voor meer informatie: www.royaldelft.com/vermeer